Der vi slapp…

Regntungt etter Habernis.

Endelig har vi havna under tak og med nett. Da tar vi opp tråden der vi slapp for noen dager siden. Det var i Gelting og vi skulle videre vestover til den nordfrisiske øya Amrum om været tillot det.

10.8: Gelting – Leck: 87km

Ostsee route.

Vi hadde en helt upåklagelig natt på Gelting Landkrog, og frokosten var også bra. Vi var på veien like etter klokka ni. Værmeldinga sa at det skulle bli regn, men usikkert hvor og hvor mye. Første etappe var ut til kysten for å fortsette på Ostsee route nordover langs Geltinger Bucht. Kvaliteten på sykkelveien langs denne ruta er ganske varierende, det er både grusstier, asfaltstier, grusveier gjennom skogen og veier der det er asfaltert eller steinlagt et felt i hver retning med grus eller jord mellom. Den siste typen passer dårlig for trille.

Enda mer langgrunt enn sist.

Vi stoppet og badet ved Habernis. Det var uendelig langgrunt og dessuten svært kort over til Sydjylland. Vi badet i solgløtt, men vi hadde både så vidt fått på oss klærne og kommet oss på sykkelen før den himmelske dusjen ble slått på. Skuren var kort, men intens.

Så kom regnet.

Fra Langballig går det ferge over til Sønderborg i Sydjylland. Der er det lagt til rette for dagsturturisme med mange spise- og drikkesteder. Det virket ikke som det kom veldig mange ferger, for de fleste i sjappa snakket tysk. Akkurat passe med en liten baguette med sild og en frisktappet som en tidlig lunsj. Bra med påfyll for denne kyststripa mellom Gelting Bucht og Flensburg er faktisk ganske kupert. Ruta klatrer opp fra stranda og slynger seg gjennom et toscana-aktig landskap med mais og sukkerroe i istedenfor vin, og så er det ned igjen og ny klatring.

Flensburg.

I Flensburg har vi bare en plan, og det er Hansens Brauhaus. Der er det weissen bier og solide tradisjonelle brauhausretter. Det er fullt av folk i havna i Flensburg, det er tydeligvis en populær turistdestinasjon. Kanskje derfor det ikke var mulig å finne overnatting.

Mot Leck.

Opp fra Flensburg hadde vi dagens siste bakke, og resten av veien til Leck var en lettsyklet, men noe dryg transportetappe. Vi ville komme lengst mulig i retning Dagebüll, men vi dro den nok litt langt. Det er faktisk ikke meningen at det skal være så lange dagsetapper på denne ferien –

Vi var framme på campingen i sjutida. Vi rakk akkurat å få opp teltet, dusje og flytte oss med pcen til det romslige oppholdsrommet da himmelen åpnet seg. Nå lurer vi både på om det kommer flere slik styrtregn i løpet av natta, og om teltet tåler dem. I følge værmeldinga skal det være fint vær i morgen, men kortvarig styrtregn er vanskelig å melde.

11.8: Leck – Amrum: 26,5km

Verden sett fra et telt i Leck.

Jeg våknet halv seks av regn på teltduken, og da var det litt vanskelig å sove videre. Men regnet ga seg raskt, heldigvis, og sola skinte etter hvert, slik at vi fikk tørket teltet og pakket det på vanlig måte. Frokosten tok vi på bakeriet inne i Leck.

Etterpå gikk vi i minibanken, for det ser ikke ut til at de har den samme anbefalingen om å unngå kontanter i korona-Tyskland, som vi har hjemme. Mange steder vil de helst ikke at vi betaler med kort. En artighet på campingen i Leck var at oppholdsrommet var utstyrt med kjøleskap med kald drikke, noe tørrmat, is og snacks, der man betalte i et pengeskrin. Det vitner om stor grad av tillit til gjestene. Men det var dumt å bare ha 5,80 i kontakter –

Paddeflatt til Dagebüll

Videre til Dagebüll gikk det greit, terrenget er jo paddeflatt, så selv om det var noe motvind, var det lette kilometer. Været ble stadig finere, og vi begynte å se fram til et par dager i sola på strand i Amrum. I Dagebüll prøvde vi å finne igjen Imbiss fra 2010 som serverte reibekuchen med små grå reker, men det var nok gått inn i tiden. Vi måtte ta til takke med øl og baguette med matjesild hos en gubbe, som syntes det var grusomt å måtte veksle 50 Euro.

Venter på ferga.

Turen over til Amrum tok en time og 35 minutter. Man betaler tur-retur, og det er ganske logisk når man uansett må ta ferga tilbake. Det er ganske mange som reiser uten bil til Amrum.

Overnattingsmulighetene på øya er svært begrensete. Å få tak i hotell eller lignende i høysesongen må nok planlegges i god tid, så vi kunne velge mellom to campingplasser, hvorav den ene er en naturistcamping, forbeholdt egne medlemmer i sesongen. Det skulle være mulig for andre etter 7. august, men vi tok ikke sjansen på å bli avvist, så vi dro først til den «vanlige» campingen.

Den påkledde campingen.

Den var spesiell på mer enn en måte: tilgangen til campingen er bilfri, fordi alle plassene ligger inne mellom sanddynene, og dit kan man ikke en gang sykle! De som har med seg campingvogn får den fraktet til plassen med traktor, ellers er det trillbår til baggasjen. Det var smekk fullt der, og mange av teltnaboene kjente hverandre etter mange år med opphold der sammen. Veldig hyggelig og inkluderende, og folk snakker med hverandre. Det er både butikk, bar og italiensk restaurant på området, så man trenger ikke å dra så mye ut av området.

Det mest geniale jeg er sett på en campingplass: ladeskapet! Man leier et skap med lademuligheter for alle sine gadgets for 1 Euro i døgnet! Hvorfor har ikke alle campinger det, så slipper man å lure seg til lading på toalett eller oppholdsrom? Siden skapet låses kan man også få oppbevart det man måtte ha av verdisaker.

På vei til stranda.

Vi var ganske klare på at vi ville bli over på Amrum to dager. Sola skinte, og Amrum er i grunnen mest kjent for sin 9 km lange og svært breie sandstrand Kniepsand. Campingen har direkte tilgang til stranda via gangveier i tre. Den store overraskelsen var at det var et par kilometer å gå til vannkanten, man måtte over flere klitter før man fikk øye på havet.

12.8: Opphold på Amrum.

Amrum.

Vi trivdes godt på campingen, og hadde en fin dag med bading og sløv sykling rundt på øya. Det viste seg at naturistcampingen hadde bedre tilgang til stranda, men ellers vet vi ikke så mye om den. Hvis det blir en neste gang til Amrum, vil vi nok vurdere å forhåndsbestille plass der. Stranda er stor nok til at man kan bade uten klær uansett hvilken camping man har valgt. Kveldene på campingen var fine med sol som sank og månen som kom opp over klittene.

Kari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s