2015 Nord-Spania

⇒Her starter historia om vår spanske utflukt i 2015,

og her er sykkelruta:

Generelt om veier, kart, kollektiv transport med sykling og overnatting.

Etter at vi har kommet hjem fra årets sykkeltur ser vi at det behov for en oppsummering av erfaringene som er gjort. Hjemreisa ga også erfaringer med transport av sykler med buss og tog som kan rette opp inntrykket fra starten av turen.

Veier og kart: Vi brukte Michelin-kart: 1:150000. 142: Asturias, 143: Costa de Cantabria og 144: Pirineos Atlantocos / Pirineo Vasco-Navarro. Kartene er dessverre ikke så nye, selv om 142 og 143 er bestilt i år. De to andre ble kjøpt og brukt i 2010. For 144 gjelder at kartet ikke stemmer med terrenget når det gjelder stedsnavn fordi det baskiske språket nå brukes i større grad enn da disse kartene ble laget. De er også til dels unøyaktige fordi tekst og veinavn er unøyaktig plassert. Det førte for oss til feil veivalg i noen tilfeller. Google Maps bruker de baskiske navna, så det går å bruke telefonen som korrektiv.

I tettbygde strøk har karta for dårlig oppløsning. Vi ser at vi har god bruk for Google Maps også når vi skal finne veien inne i byer eller inn til og ut av byer. Booking.com sin App med kopling til Google Maps er gull verdt når man skal finne veien til hotellet man har booket.

55+ med behov for lesebriller sliter med å lese kartet underveis. Likevel har bruk av kart i kartmappe på styreveska en del fordeler framfor bruk av GPS når det gjelder å planlegge turen videre eller endre ruta. Men papirkart taper nok i lengden for de elektroniske hjelpemidlene, og det fører nok til at det blir stadig vanskeligere å få oppdaterte kart.

Med sykkel på spansk regionaltog

>Kollektiv transport med sykkel: Det går helt fint bare man planlegger det litt mer i forkant enn To på tur har for vane. «Magaplasket» inn til Bilbao satte en støkk i oss, men returen fra Oviedo rettet opp det inntrykket.

Buss: Det går helt fint å ta langdistansebuss med sykkel. Det som skjer da er at du løser billett for sykkelen. Det kan virke som vi betalte nesten dobbel pris for reise og sykkel, for vi glemte å spørre hva sykkelen kostet ekstra. Man blir da bedt om å ta av forhjulet slik at sykkelen går inn i bagasjerommene på bussen. Vi møtte ingen motstand, men man blir litt stresset når bussen omsider kommer og den skal gå nesten med det samme. Tipset er å kjøpe billett på forhånd for folk og sykler, og ta bussen direkte fra buss stasjonen.

Lokalbuss gjorde vi den erfaringen med at de ikke ville ta sykkel. De gjelder strengt tatt bare for Bilbao, for vi prøvde det ikke igjen.

Tog: Her må man sikte seg inn på kortdistanse- togene, de som på spansk heter cercanias. De har egne vogner for sykler og rullestoler, og de er innredet med tanke på transport av syklene. Syklene få stå i låsbare sykkelstativ i vogna, og du selv får sitte i kupe i den samme vogn. Prisen for sykkelen er latterlig lav, vi betalte 3 Euro fra Leon til Madrid! Her har NSB virkelig noe å strekke seg etter. Nå tar disse togene litt lengre tid enn ekspresstoget, men du kommer fram uten å miste kontrollen på sykkel og bagasje. Det så ut til at hver sykkelvogn kun tar tre sykler. På stasjonen får du informasjon om hvilke avganger som tar sykkel. (Samtidig får du gjerne anledning til å bruke «skole-spansken», for det er ikke gitt at de som betjener informasjonsskranken snakker noe annet.) Renfe sine hjemmesider har også generell informasjon om transport av sykler.

Ekspresstog og nattog kan du glemme å ta hvis du ikke har transportkoffert til sykkelen. Det har man gjerne ikke på sykkelferie. Her gjelder det samme for Spania som vi opplevde i Portugal i 2010.

T-bane: I større byer kan en T-banestasjon befinne seg flere etasjer under bakkenivå. Det er ikke gitt at alle T-banestasjoner har heis. Det fikk vi erfare på en brutal måte i Bilbao. I Madrid hadde mange – men ikke alle – stoppestedene romslige heiser helt ned på perrongen. De hadde også sperrer som hadde plass til å ta sykkel med bagasjetrille gjennom. Noen steder var det til og med betjening til å attestere (rullestolbrukere). På T-banen koster det ikke ekstra for sykkel.

Anbefalte overnattinger:

Hostal San Ignacio Centro i regn

San Sebastian: Pension San Ignacio Centro ligger ved Cathedral de Buen Pastor, kort til La Concha stranda. Entusiastisk driver, som gir god hjelp og har nyttig info om det meste. Samme eier har Pension San Sebastian Centro. Denne pensjonen ligger i bydelen Gros, like ved stasjonen og nært stranda i Kursaal. Litt billigere enn San Ignacio. Bør velges hvis du reiser med sykkel.

Bilbao: Hostal Begona ligger i Calle Amistad, nært Guggenheim og gamlebyen (Casco Viejo). Hyggelig bar til venstre for inngangen (Bar Bilbo). Rimeligere utenfor sesong og helg. Velfungerende WiFi.

Laredo: Tre campingplasser i utkanten av byen, helt ut på tungespissen. Den ytterste heter Camping Playa del Regaton, og ligger ikke på playaen, men mot våtmarksområdet og en stranda man kan spasere langs, men som ikke innbyr til bad. Fin beliggenhet og campingen har de fleste fasiliteter. Utsikt mot Santona på andre siden av bukta.

Comillas: Du kommer til Camping Comillas før du kommer til stranda når du kommer fra øst. På begge sider av veien, den på sjøsiden har tilgang egen liten strand, som nesten forsvinner ved høyvann. Enkel camping som har en gammel bar med fin terrasse på den delen som ligger på oversiden av veien. Baren er nesten aldri åpen off-season, men du får kjøpt hvis gubben som driver er innom. Ellers sitter han i resepsjonen ute ved veien. WiFi er velfungerende. Har vaskemaskin og tørketrommel på herresida i toalettbygget.

Santander: Hostal Carlos III: Billig og bra i fin gammel bygning like ved stranda i Sardinero. Veldig hyggelig og hjelpsom betjening. WiFi ikke bra, men vi sa ikke fra om det heller.

Hotel Arenas de Cabrales

Arenas de Cabrales: Det sto Hotel Arenas de Cabrales og to stjerner på det. Bygget som et motell med terrasse mot baksiden med utsikt mot fjellet. Patio med stoler foran. Frokost er mulig. Drevet av hyggelig dame som ser ut til å gjøre alt selv.

Ribadesella: Hotel Covadonga i sentrum og nær havna. Ser ut som «hotell i særklasse», men er velfungerende. Asturiansk glassveranda mot bakgate. Har sideria, men det holdt stengt den dagen. Billig.

Gijon: Hotel La Casona de Jovellanos, ligger på Plaza de Jovellanos like ved enden av bystranda og midt i sentrum. Fine rom, rimelig. Veldig god og rask WiFi.

Leon: Pension Blancha ligger like på sentrumssiden av elva, kort til buss- og togstasjon. Personlig og originalt, nesten som å overnatte i kollektivet til litt perifere kjenninger. God Wifi, tilgang til kjøkken. Frokost, som du serverer deg selv fra det samme kjøkkenet, og inntar rundt det samme bordet som de andre som bor der. Drives av Blancha selv, som vet det meste om det du måtte lure på.

Kari

Legg igjen en kommentar