2021 Schleswig-Holstein

Mye lot seg ikke gjennomføre og mange planer ble endra i 2021. Enden på visa etter klatreturen til nordvest i Norge, ble at vi tok ferga fram og tilbake til Kiel. I mellom fram og tilbake igjen sykla vi en runde på to uker i Schleswig-Holstein. Her er ruta:

Dag for dag kan du starte å lese ⇒her. Nå skal vi forsøke å dra litt generell lærdom ut av det hele.

Veier og trafikk

Godt skilta

også i byene.

Generelt er tyske billister vant til og greie med syklister og sykkelveinetter er greit å finne fram i. Det er godt skilta og tilrettelagt i byene også. Både ut av Kiel og gjennom Hamburg gikk som en lek. Også veiarbeid og midlertidige stenginger er med noen unntak godt skilta, og det finnes med enda færre unntak omkjøringsmuligheter.

Dette er varierende beskaffenhet ved Riedeberg.

De nasjonale og regionale sykkelrutene kan gå i traseer av høyst varierende beskaffenhet. Velger du å sykle etter trafikerte veier er det derimot nesten altid sykkelfelt fysisk skilt fra veien. Disse igjen har nesten altid fast og relativt nylagt dekke.
Fergene vi tok var alle gratis, unntatt den til Amrum.

Kart og navigering

Den utmerkede kartserien ADFC Radtourenkarte (1:150 000) kommer fortsatt med relativt hyppige revisjoner og er fortsatt etterrettelig. Også Navikis forståelse av omgivelsene viste seg å være ganske i samsvar med den tyske virkeligheta.
Vi hadde ikke bruk for det denne gangen, men Informasjon om ruter og linker til digitale kart og gpx-filer finnes på hjemmesidene til ADFC (Algemainer Deutscher Fahrrad-Club).

Gode steder å overnatte

Det var generelt vanskelig å få innendørs overnatting på kort varsel, men det kan være et utslag av pest og feriering i eget land. Overalt vi kom var det problemfritt å få plassert to sykler og ei trille, ofte fulle av sauedritt. Det var nok to steder som utmerka seg, men vi har ikke så mye galt å si om de andre heller.

 

Anno Hotel am Markt.

Landkrog Gelting kan så til de grader anbefales om noen skulle finne på å reise på de kanter. Seks rom i aldeles utmerket stand, hyggelige folk og svært godt både å spise og drikke.

Anno Hotel am Markt midt på torvet i Glückstadt var også et funn. Optimal plassering i en hyggelig by. Svært gode senger og fredlig til tross for at vi er midt i byen. Restauranten var også svært bra og frokosten upåklagelig.

Campingplassene hadde alle det til felles at de var noe for seg sjøl. Vi opplevde mange forskjellige måter å håndtere dusjer, dopapir, varehandel og ikke minst poletter. Også verskapet var svært varierende, men aldri kjedelig.

Plassen som må nevnes særskilt er Campingplatz Amrum, en diger campingplass som er tyskt velorganisert, fri for biler på området og med genial tilrettelegging for lading av telefoner og oppbevaring av verdisaker. I tillegg hadde plassen en god italiensk restaurant og en butikk med relativt godt utvalg. Nakencampen hadde enda bedre plassering, men vi veit ikke hvordan det er der.

Steder verdt et besøk

Amrum.

For de badeglade er den sammenhengende stranda på vestsida av Amrum umulig å komme utenom. Det er vakkert, digert, har moderat med strøm og bølger og er et av de få stedene på vestkysten hvor vannet rekker over knea i overkommelig avstand fra land. Resten av øya derimot bød ikke på noen store overraskelser.

I tillegg til å ha minst et bra hotel, var Glückstadt en fin og hyggelig by som det virka som hadde mye å by på.

Hamburg

Hamburg virka også fin og spennende, men der sov vi bare og kan derfor ikke være kategorisk i anbefalinga.

Veingut Ingenhof.

Men vi anbefaler kategorisk «Holsteinische Schweitz» , området med innsjøer nordvest for Lübeck og opp mot kysten. Det er malerisk vakkert og likevel ikke kjedelig. Det er mange ulike turistiske aktiviteter på og ved sjøene og det huser et par av landets nordligste vingårder. Vi besøkte Veingut Ingenhof. Det bør dere gjøre også.

I Bad Malente er det en bra slakter og det går godt an å overnatte der på Hotel Dieksee. Vi hadde nok hatt det med på lista over anbefalte hoteller om det ikke hadde vært for en håpløs og påståelig kelner. Han serverte grauburgunder enda vi bestilte blauburgunder, og ikke ville han rette opp feilen heller.

Kieler Brauerei.

I Kiel er man gjerne på vei til og/eller i fra. Da vil det være stor synd å la være å besøke Kieler Brauerei. De brygger svært godt øl, serverer god mat til og man sitter omgitt av sjølve bryggeriet. Ikke bare nerder vil ha glede av et besøk, men de også.

Som sagt er det ⇒her det starter.

God tur!

Roar