Om utstyret

Her skal vi skrive om sykler, telt, trilla, soveposer, klær og slikt, og etter hvert om hvordan de ulike tinga viser seg å fungere. Det siste kan vi for eksempel gjøre med ei anna farge på skrifta.

2010: Fikk ikke det med farger til å virke, så etterpåklokskapen kommer i kursiv.

2016: Oppdateringer kommer i blått (for nå virker fargene).

2020: Så har turen kommet til rødt.

2021: Grønt.

Syklene er en Scott hybrid herresykkel, Atacama Park, fra 2002 og en Scott hybrid damesykkel, Sportster P3, fra 2005. Begge syklene er altså velprøvd og velfungerende, særlig nå etter å ha vært inne til helsesjekk og fornying hos sykkelreparatøren på Bogerud. Håpet er at begge vil vare helt fram.

Syklene varte helt fram med bare normalt vedlikehold under veis, men nå har begge nådd pensjonsalder.

I 2011 ble syklene erstatta med hhv Scott Sportster 1 og Scott Sportster 10. De ruller fortsatt (2015) aldeles utmerket.

Trilla er Cyclone II, nederlandsk skreddersøm fra Radical Design som ble anskaffa i fjor og besto prøven fra Haugastøl til Averøya med glans. I år har vi etter å ha rådført oss med skredderen supplert med et lite utvalg reservedeler av ting som kan slites under veis.

Trilla var både lett og bunnsolid. Vi fikk ikke bruk for reservedelene, men den punkterte mere og hadde flere dekkskifter enn syklene. Det eneste som ikke holdt mål var regntrekket. Det kan være et alternativ å bare skaffe seg ramma og bruke vanntett pakksekk fra Ortlib, men det igjen vil gjøre sjølve trilla mindre praktisk særlig når den skal transporteres.

Etter Nord-Norge turen i 2012 var draget utslitt, og siden det ikke kunne skaffes nytt ble hele ramma erstatta før turen i 2014. Nå er alt lettmetall og enda bedrer enn før.

Sykkelveskene er fire Ortlib Backroller Classic. Vi prøvde to på turen i fjor, og er veldig fornøyde. De sitter godt,  er 100% vanntette, greie å komme inn i og lette å ta av og på syklene. Styreveskene er en Ortlib Ultimate 6M Classic og en Abus Baltic, bygd om til kamerabag. Den siste er det ingen grunn til å skaffe seg.

Sykkelveskene holdt mål bortsett fra styreveska fra Abus som var til konstant iritasjon helt til den ble stjælt.

Abusveska ble erstatta med en Ortlib Ultimate 6M Pluss (litt større) og utstyrt med kamerainnsats. Ortlib styrevesker er imponerende vanntette, men irriterende å lukke (særlig når det er montert kartlomme på lokket).

Teltet er et 3-manns Børgefjell fra tidens morgen og tunnelteltas spede begynnelse. Det har allerede vært med på det meste. Det er relativt tungt men på grunn av ventilasjonen ble det valgt også denne gangen framfor et nyere og lettere telt. Det er bedre å slite med ekstra vekt enn å drukne i kondens.

Det var en tabbe å ikke investere i et nytt og lettere telt. Tre-sesongs norsk fjelltelt betyr både unødig vekt og betydelige kondesproblemer.

I 2015 har vi tatt konsekvensen av det og gått til anskaffelse av MSR Hubba Hubba NX (2), en genistrek av et telt. Det veier 1,7 kg, er minst like vanntett som det gamle, lettere å slå opp, kondenserer mindre og tørker fortere. Eneste innvendinga er at ytterteltet ikke kan settes opp før innerteltet når det regner, men det kompenseres delvis av at det er raskt å sette opp så det må regne mye før innerteltet blir alvorlig vått.

Liggeunderlag og soveposer ble anskaffa til fjorårets tur. Liggeunderlaga er av typen Exped DownMat 7 Pump, fylt med dun og til å blåse opp med pumpe integrert i underlaget. Genialt, liggekomforten holder god motell-seng standard. Soveposene, Mountain Equipment  Sleepwalker 1 for dame og herre har også fungert godt så langt. De har motsatte glidelås som kan kobles sammen i kalde netter, de kan også åpnes helt rundt fotenden slik at de blir til et enkelt teppe når det er klamt og varmt.

Liggeunderlaga var en velsignelse, sjøl om det ene ble litt lekk slik at vi merka på morran at noe av lufta var fordufta. Det ble bytta i et nytt da vi kom hjem uten forsøk på innvendinger fra Oslo Sportslager. Soveposene hadde vært litt kalde på første del av turen om det ikke hadde vært for muligheta til å koble dem sammen. Da ble det både varmt nok og enda hyggeligere. 

Liggeunderlag og soveposer fungerer fortsatt bra i 2015. Nytt av året er vanntett pakksekk fra Exped som i tillegg til å romme begge underlaga kan brukes som pumpe, så nå går det mye fortere å få luft i underlaga. Genialt.

I 2021 ble det nesten umulig å få luft inn i ene liggeunderlaget. Vi kjøpte nytt, men nå har ikke Exped DownMat 7 integrert pumpe lengre. I stedet leveres den med pumpepose som vi også hadde fra før, så nå har vi to. Når vi først var i gang kjøpte vi også oppladbar madrasspumpe som også er teltlys og strømbank, Exped Widget. Enda mer genialt!

Klærne kler oss svært godt og skoa sitter som støpt, men vi venter med å omtale dem til vi har noe spesielt bra eller dritt å melde.

Vi lærte oss at kvalitet gjerne koster. Det eneste som ikke holdt mål var ei for billig vindjakke.

Primus og kokekar er akkurat kjøpt inn. Vi endte opp med Primus Gravity II EF primus og Primus LiTech Super Set kjeler, det må vel bli supert? I tillegg har vi med en mokkakoker innkjøpt på Gran Canaria i vinter.

Primus er prima, og god kaffe er ei forutsetning for å lykkes.

Telefonene er av typen Nokia 1208 og kosta to knapper og et glansbilde. Abonnementene er Telenor FriHet og skal sies opp når vi kommer hjem.

Telefonene var fine de, synd at den ene ble stjælt.

Nå er den andre borte også.

Kameraene er et Pentax K-x med 18-55mm og 50-200mm objektiver og  AF360 blitz, og et Pentax Optio W90 som vi venter på. Takk til 2og1halvmenning Jon Arve for god hjelp og god pris.

Speilreflekskameraet funka veldig bra helt til det ble stjælt, og gjør det sikkert fortsatt. Særlig bra er funksjonalitet med vibrering av sensoren, det gav lite problemer med støv trass i hyppige skifter av objektiv. Det vanntette kameraet tok langt bedre bilder enn vi hadde forventa og var en velsignelse at var med, ellers hadde vi blitt uten bilder fra siste del av turen.

Det tapte kameraet ble erstatta av Pentax K-5 med tilsvarende objektiver som sist. Veldig bra.

PCen er en liten og snerten men ikke alt for lynrask sak, Asus Eee 1101 HA.

Imponerende batterikapasitet, men etter hvert VELDIG treig.

Denne har blitt erstatta av en HP Pavilion 11″, litt større, litt dårligere batteri, men mer anvendelig og vanvittig mye raskere.

Skjermen sprakk på vei hjem fra Malaga i 2019, så nå har vi Huawei MateBook 13. Like liten men med større og bedre skjerm og enda raskere. Jeg har likevel en mistanke om at halvparten av oss savner tapå-skjermen.

Roar

 

Legg igjen en kommentar