Ei reise i øl

øl

Tida for avreise nærmer seg, vi kaster loss med dansebåten torsdag 20. mai.. Nå er det vanskelig å holde fokus på trivielle ting som jobb og bystyrearbeid. Hodet er fullt av alle tinga som skal oppleves, alle bildene som skal tas, kranglene på slitne dager, vin som skal smakes, måltidene, hjemlengselen og «undrer mig på hva jeg får at se over de høie fjelde».

Jeg må likevel innrømme at forventningene mine kanskje er aller størst til turens faglige innhold, ølet. Hensikta vår er å spise og drikke oss lokalt, eller i det minst nasjonalt, gjennom Europa. Sjøl etter flere reiser og mange liter er det hvite flekker på kartet og helt sikkert fortsatt skjulte skatter i flasker og glass (og muligens boks men sikkert ikke plast). Jeg har som mål å komme tilbake som kjenner, eller i det minst som en som har kjent på. I denne omgang er hensikta å dele litt om forventningene med den som måtte komme til å lese.

Vi reiser sannsynligvis med gode minner om Frydenlund Bayer (eller Frydenlunds Pils for Karis del) fra fat og servert i perfekte glass på M3 lørdagen før. Det skal letes lenge etter noe bedre, men vi må jo se framover.

Danmark tror jeg ikke vil by på overraskelser, det må i så fall være om vi kom over noe microbrygga snobbeøl. Ellers blir det nok å planke Hof mot tørsten og Tuborg Classic for smaken, men det er på ingen måte dårlige planker det.

I Tyskland forventer jeg nok en gang å få mye og fra mange produsenter, forskjellig og egentlig svært godt, men håpløst tappa og dermed flatt øl.

Nederlandsk øl er friskt og skjæres med kniv, men er så langt jeg har erfart ikke det aller mest spennende. Likevel synes jeg å huske at nederlandsk øl smaker veldig mye bedre i Nederland enn alle andre steder.

Så er vi tilbake i Tyskland igjen, sannsynligvis med større ballast enn sist, før vi sykler gjennom Luxemburg. Brygges det øl i Luxemburg?

I Frankriket er det grunn til å tro at det blir vann om dagen og vin om kvelden. Så vidt jeg veit produseres alt fransk øl i Alsace. Alle veit at i Alsace kan de ikke å brygge øl, søtt skvip. Vin derimot har de peiling på, og det er jo nettopp til Alsace vi kommer først.

Sveits er en virkelig hvit flekk på kartet. Det har vi tenkt å gjøre noe med. Vi har allerede avtale om å besøke det Carlsberg-eide bryggeriet Feldschlösschen i Rheifelden nær Basel før vi tar fatt på Alpene. Forventningen er at Sveits ikke bare blir et geografisk, men også ølfaglig høydepunkt på turen.

Øl i Italia

Når vi ruller ned til Italia, ser vi helt sikkert lyst på tilværelsen. Der har vi så langt ikke funnet noe bedre enn frittstående Birra Moretti, men det er slett ikke dårlig. Trass i mye lisensprodusert internasjonalt merkeøl, er Italia et av landa vi knytter forventninger til. De kan det åpenbart sjøl også.

Så er det tilbake til Frankrike og vann og vin om ikke Stein og Mona som nesten fastboende har funnet flasker ukjent for verden for øvrig.

Spania er langt bedre enn San Miguel og Cruzcampo skulle tilsi. Der har vi kommet over mye godt regionalt øl opp gjennom åra, og mer er nok i vente. Hittil er høyeste punkt nådd med Estrella Gallicia. Nasjonale merker som Grupo Mahou – San Miguel sin røde Mahou, opprinnelig fra Madrid og Barcelona-produserte Estrella Damm er også gode øl. Det er mange Estrella (stjerne) øl i Spania uten at det er noe slektskap mellom dem. Unntaket er Estrella de Levante som også produseres av Damm.

Øl i Spania

Portugisisk øl trur jeg også jeg har drukket en gang, men husker ingen ting av det. Faller ikke det portugisiske i smak tar vi nok turen tilbake til Spania.

Så er det hjem igjen. Sikkert bare for å konstatere at Frydenlund i alle varianter, Aass Classic, EC Dahls, Norlandspils og Macks økologiske bayer (om den fortsatt finnes og er å finne med god dato) likevel tar kaka.

En utilsikta men sannsynlig følge av (eller «spinnoff» som det heter i mer velkledde miljøer på jobben) studiene i øl, er økt kunnskapsbase også på andre områder. Jeg har siden ungdomsåra tenkt på, snakka om og samla informasjon til et bokprosjekt. Med denne turen vil nok reiseguiden «Peeing in Europe» være et steg nærmere realitet.

Roar

2 tanker på “Ei reise i øl

  1. Hei!
    Høres ut som dette blir en interessant og trivelig tur. Synes dere er spreke som tar sykkelen fatt. P.S Har dere smakt Lade gaard brygghus sitt øl? Fant det i en remabutikk i Glomfjord. Har ikke sett det før. Syntes det var smaksrikt og friskt.

    Kos dere. God tur!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s